Mentalni fetiš

U današnjoj epizodi, pomalo bizarnog naslova, dotaknuti ću se teme u kojoj se svatko od nas već našao, a velika je vjerojatnost da smo i trenutno “zapetljani” u njoj.

Prije no što krenem u detalje, imam potrebu spomenuti kako je naslov mentalni fetiš isplivao tokom jednog coaching sessiona s klijentom i to u trenutku kada smo prolazili kroz njegove silne natuknice, zapise, planove, ideje i što sve ne. Klijent je duboko uzdahnuo i prokomentirao: “Ovo je fakat pravi mentalni fetiš!”

Dakle, što je mentalni fetiš? Po mojoj definiciji je to ovisnost o učenju novih stvari, čitanju različitih knjiga, sakupljanju silnih informacija, beskonačnom planiranju i odrađivanju svih mogućih poslova, kako bismo jednog dana krenuli i nešto napravili, no ostali smo zapetljani u krugu sakupljanja novih i još novijih informacija. Na kraju ne napravimo ništa ili gotovo ništa.

Pojednostavljeno rečeno: sakupljanje i usvajanje novih znanja i informacija te beskonačno planiranje postalo je samo sebi svrha.

Prepoznajete li se u jednoj od ovih situacija:

 • čuli ste za novu metodu bolje organiziranosti, primijenili nešto od nje, da bi za nekoliko dana otkrili neku još noviju i počeli
  nju isprobavati
 • čitate jako puno blogova i web stranica, no kako ih ima jako puno, zanimljive teme stavljate u bookmark kojemu se gotovo
  nikada ne vratite planove i zadatke koje želite / trebate izvršiti pišete na nekoliko
 • različitih mjesta, no radite ih onda kada ih se sjetite ili ih uopće ne radite jer su izgubili smisao
 • odlazite na različite seminare i radionice nadajući se kako ćete tamo naći rješenje svog problema, ali gotovo nikada naučeno
  ne primjenjujete u praksi
 • znate kako trebate donijeti teške odluke, ali se nadate kako ćete nekim trikom to uspjeti izbjeći ili odraditi posao uz manje “boli” i nelagode
 • pokušali ste koristiti desetke različitih tehnika organizacije dana i shvatili kako ni jedna nije za vas
 • osjećate kako zaslužujete bolje, ali s obzirom da je svima oko vas loše, onda biste trebali biti sretni i s ovime (lošim) što imate
 • imate odličnu ideju koju ćete realizirati kada nađete više vremena/ kada se poslože neke stvari / kada još malo razmislite / kada …

Mogao bih ovaj niz nastaviti u nedogled, a ako imate volje, slobodno dopišite i podijelite svoje mentalne fetiše ispod ovog teksta.

Da ne bi bilo zabune, svi mi koji smo uvidjeli kako je ispred nas cjeloživotno učenje i bez unapređenja samog sebe nema prevelikog napretka, moramo ipak pripaziti na pravu dozu primljenih informacija.

Velika je razlika između znati i umijeti te isto to učiniti i primijeniti.

Kakva korist silnih planera, planova, natuknica, knjiga, trikova, metoda i čega sve ne, ako ih ne primjenjujete i ako od njih ne dobijete neku konkretnu korist za sebe. Ako je vaša korist ispasti jako pametan u društvu (ovo nije negativna konotacija), onda i dalje sakupljajte informacije. Ja sam ipak više za djelovanje i stvaranje rezultata.

Sva mudrost napretka i promjene je u djelovanju i poduzimanju akcije. Ako ste nešto isplanirali, krenite s realizacijom. Ne trebaju vam nove informacije, ne trebaju vam nove izlike za odgađanje, ne treba vam još jedna kava, još jedna web stranica, još jedan SMS, još jedan…

Neka vam ovaj tjedan bude tjedan realizacije. Ako zapnete, ako osjetite potrebu za podrškom ili vođenjem u kojem smjeru krenuti, pošaljite mi email ili podijelite svoju zapreku s ostalim čitateljima ispod ovog teksta  i sigurno ćete dobiti onaj dodatni poticaj da nastavite djelovati dalje u zacrtanom smjeru.

Photo by khrawlings

 

ostavite trag (6 komentara za sada)

 1. Mladen Mažuran, 

  Bok!
  U potpunosti se slažem da s vremenom postane sve samo sebi smisao,sredstvo i cilj,dok rijetki iskoriste informaciju za djelovanje . Kako objasniti bolesti,stanja
  raznorazna a znamo da nije dobro pušenje,konzervirana hrana i ostalo. Evidentno
  je da doktori i ostali govore jedno a rade drugo,samo je sebi cilj “tarlahanje” .
  Skoro uvijek kada nešto želimo nađemo sami put i način do cilja, naravno veličina voditelja je u tome da ostane “informator” bez nametanja cilja, a upravo to čine hrpe blogova i raznorazna klatna koja su tu radi sebe ( Zeland).To je poznato od pamtivjeka i zato radi i greške čini i uči i dalje radi i samo će se iskristalizirati potrebno znanje,put,sredstvo,način ili što je već potrebno za postizanje cilja.Ne bježati od rada, “namučenih i prljavih ruku” jer kada shvatimo
  da je cilj put do željenog cilja sve će biti lakše u životu.Naravno osvjestiti stanje uma i duha i što i zašto raditi je prvo što je na rasporedu nakon ” grmljavine u
  glavi”.

  Reply
 2. Darko, 

  Nekada je bilo daleko lakše biti vrhunski stručnjak u svome području jer je količina novih informacija dobivenih u godini dana bila vjerojatno jednaka količini koju danas možemo dobiti u jednom tjednu. Tehnologije su se razvijale daleko sporije nego danas. Novi release-ovi bilo čega su “izlazili” svekih 5 god ili je majstor radio na jednom te istom stroju cijeli život. Danas ne stigneš pravo naučiti u potpunosti jedan SDK release a već je ispucan novi, programskih jezika “ko u priči”, nova HW platforma svake godine…bla..bla…bla…užas jedan!!!
  Naprosto si moraš sam ograničiti information input na samo neke najvažnije “kanale” a sve ostalo više-manje zanemariti inače nemaš vremena ni za što drugo nego za čitanje raznih novosti i novih feature-a svega i svačega – put u nepovrat!!!

  Reply
 3. Salter, 

  To se već zove LIJENOST, a ovo je samo novi način razmišljanja da se ne osjećaš krivim zato što si lijen.
  Evolucija ljudskog uma da ostane lijen ali da si to “pametnije” upakira.
  Drugim riječima laži laži laži me, ti to radiš najbolje tralalala…

  Reply
  1. Blagus Goran,  Post author

   Mišljenja sam kako zvati ovu situaciju lijenošću je malo preoštro. Netko od nas može bez problema ne jesti slatko, a nekome je to nezamislivo. Isto je i s mnogim drugim stvarima koje su postale navike.

   Mentalni fetiš je po mom shvaćanju jednim dijelom vezan uz navike, a drugim nesigurnošću radimo li ono što bismo zapravo trebali raditi – nedostatkom jasnih ciljeva.

   Svako čovjek je drugačiji, netko je lijen u nekom području tj. teško se pokreće, a netko se u nekom drugom području teško pokrene.

   Daleko od toga da smo strojevi i da nas se sve može ukalupiti u jedan model funkcioniranja.

   Reply
 4. Vedran, 

  DJELOVANJE

  Za žaljenje su oni koji se žure da ostvare plod djelovanja te počinju djelovati bez odgovarajuće pripreme da bi djelovanje bilo moćno.

  Čini ono što te čini sretnim. Ne napreži se.

  Ne čekaj da ti dođu sredstva da bi djelovao. Djeluj i sredstva će doći.

  Mnogo se vremena gubi u loše smišljenom djelovanju i pokušajima da se poprave.

  Ni jedno djelovanje se ne može uspješno izvesti ako se nema jasnog cilja.

  Jasno mišljenje te sretno i čisto srce omogućuju dobro planiranje koje hrani svaku aveniju života i uklanja nesigurnost.

  Rezultati djelovanja bit će veći ako djelatnik usmjeri svu svoju pozornost i energiju u djelovanje.

  Ako ne dozvoli svojoj pozornosti i energiji da bude ometena razmišljanjem o rezultatima, rezultat će bit u skladu s djelovanjem. O tome nema sumnje.

  Reply
 5. Pingback: Psihologija oko nas 10 | Zločesta strana psihologije | Zlihologija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.