Mars, Marsovci i Biznis

Dobro došli u novu epizodu o poduzetništvu i biznisu.

Ovotjedna tema je malo bizarnog naslova, no dajte mi nekoliko minuta i shvatit ćete koja je poveznica Marsa, Marsovaca i ponašanja prosječnog poduzetnika.

Put na Mars

Uzmite za pretpostavku kako ste odabrani ili ste čak svojevoljno odlučili sudjelovati u misiji putovanja na Mars.

Prva i osnovna stvar od koje biste krenuli u pripremi za jedan tako veliki pothvat jest proučavanje svih mogućih i dostupnih informacija o Marsu.

U to istraživanje bi se odlično uklopili rezultati upravo danas (4.11.2011.) završenog eksperimenta izoliranosti, no osim tih rezultata sigurno biste istražili kako se putuje na Mars, kakva klima vas očekuje, koju opremu trebate ponijeti, kakve probleme možete očekivati, kako Marsovci funkcioniraju…

Put na Mars je jako dalek i vrlo opasan, te ne sumnjam kako zadatku pripreme, istraživanja, učenja, vježbanja i proučavanja ne biste pristupili uz najveću pažnju.

Mislim kako se možemo složiti da model “sjednemo u raketu, usmjerimo je prema Marsu i sve bi trebalo dobro ispasti” nije baš najbolje rješenje. Malo se šalim (i pretjerujem), no znate li zašto radim ovu usporedbu?

Radim je iz razloga što loši i prosječni poduzetnici svojim procesima prodaje i privlačenja novih klijenata pristupaju baš na taj način.

Loše pripremljeni, ulaze u nepoznata područja, ne znaju što ih sve čeka, niti kako netko funkcionira ali zato imaju veliku nadu kako će im akvizicija novog klijenta biti uspješna.

Iskreno, nekada to i bude uspješno, no i ćorava kokoš nekada ubode zrno.

Poslovanje s Marsovcima

Poduzetništvo je previše rizično (i skupo) da bismo nabadali, stoga svakom procesu i poslu treba pristupiti maksimalno predano i koncentrirano.

Kao što sam spomenuo u opisu putovanja na Mars, u sličnoj mjeri potrebno je napraviti i pripreme kod poslova privlačenja novih klijenata.

Ako želite proširiti bazu kupaca, prije nego što ih počnete kontaktirati saznajte što više informacija o njima:

 • tko su oni
 • što vole, čega se boje, što ih tišti
 • kako izgledaju
 • na što troše novce
 • kako će se osjećati kad počnu koristiti vaš proizvod
 • gdje se kreću
 • kako razmišljaju
 • koje probleme možete imati s njima
 • gdje će vam prigovarati
 • koliko su voljni platiti
 • zašto bi vas slušali
 • kako…

Za mnoge je ovo poznata lekcija (identifikacija potencijalne baze kupaca), no u praksi vrlo često zanemarena. Pa čak i kod velikih tvrtki.

Zato kod pristupa razvoju svog biznisa i privlačenju novih klijenta uđite u stanje kao da se spremate na Mars i očekujete Marsovce. Tada ćete zadaću pripreme odradite do najsitnijeg detalja.

Jedino takvim pristupom biti će manje iznenađenja i problema, te poslovni kontakt brže i kvalitetnije uspostavljen. No, možda Marsovac s druge strane i neće biti prijateljski nastrojen, pa je dobro znati kako se obraniti i iskoristiti priliku.

Žalim vam uspjeh u poslovanju i pišemo se uskoro.

Hvala,

Goran Blagus

p.s. Imate li komentar, kritiku ili temu o kojoj bi željeli znati više, ostavite trag pri dnu ove stranice.

ostavite trag (9 komentara za sada)

 1. Ivan, 

  Zanimljiv način razmišljanja
  Ja bi dodao još tri točke na kraju

  – kakav im je standard
  – treba li im moj proizvod
  – imaju li viška novaca za potrošiti na moj proizvod

  Reply
  1. gblagus,  Post author

   Ivane,

   ima jedan dio koje me malo “zagolicao”. Radi se o ovome “imaju li viška novaca za potrošiti na moj proizvod”.

   Naime, ako krenete u biznis i napravite proizvod za koji već na nekoj mentalnoj razini (oprostite ako sam preotvoren) imate stav kako je on nepotreban ili beskoristan potencijalnom klijentu, onda je to promašena strategija.

   Osobno se slažem kako je većinu današnjeg fokusa u poslovanju stavljena na cijenu. No, u praksi je cijena samo jedan od faktora kod odlučivanja da li nešto kupiti ili ne.

   Bez obzira na sve, i ovo što ste naveli dio pripreme s kojom možete krenuti u biznis. Kod mene bi dotična rečenica glasila: “koliko novaca imaju za moj proizvod”.

   Hvala na komentaru.

   Goran

   Reply
 2. kristijan oreški, 

  Gorane,
  izuzetno poučno opisana vrlo bitna poslovna aktivnost. Hvala.

  Reply
 3. Tvrtko, 

  Takodjer je vazno razmisljati o cijeni pripremnih aktivnosti kontra potencijalnih prihoda od nove poslovne aktivnosti, te riziku nove investicije u odnosu na cjelokupnu poduzetnicku aktivnost. Drugim rijecima nije nuzno, stovise moze biti vise ili manje nepozeljno, pripremu odraditi do najsitnijih detalja ako bi to znacilo preveliku vremensku ili financijsku obavezu nasuprot potencijalne vrijednosti novog proizvoda/usluge/trzista koje se istrazuje.

  Reply
  1. gblagus,  Post author

   @Tvrtko,

   moram priznati da je ovo jedan pravi inženjerski pristup rješavanju zadatka i s većinom iznesenog se slažem. Hvala ti 🙂

   g.

   Reply
 4. Tvrtko, 

  @Goran,

  Zanimljivo jer ja bih rekao upravo suprotno – inzinjerski pristup bi bio napraviti savrsenu pripremu, a poslovni paralelno razmisljati o trosku i potencijalnoj zaradi.

  Ono sto nisam inicijalno spomenuo je da ovdje dolazimo do kokos-jaje problema jer nam prvo treba priprema da bi vidjeli koliko pripreme si mozemo priustiti. Iz cega slijedi da se zapravo radi o dvije faze priprema i da svakom trenutku treba postupati dovoljno fleksibilno, ne voditi se emocijama i ne izgubiti pogled na sveukupnu situaciju.

  Da ne bi bilo zabune slazem se sa tvojim clankom – samo sam zelio dodati sto mislim da je dosta bitno za naglasiti kad se spominje priprema do najsitnijeg detalja. Mozda se to podrazumijeva u poslovnom svijetu pa sam time samo potvrdio tvoje otkrivanje moje inzinjerske pozadine. 🙂

  Reply
  1. gblagus,  Post author

   @Tvrtko

   Slažem se s tobom. I baš zbog te prve pripreme da se pripremimo za ozbiljno odraditi posao je dio gdje mnogi “padnu”. Teško je, dosadno, nema mjerljivih rezultata, nismo siguran jel to doabr smjer…

   Zato u mnogim situacijama kada smo već ušli u neki poslovni proces, znamo se lupati po glavi i govoriti kako smo se trebali bolje pripremiti ili ono još gore – “nisam to tako očekivao da će se desiti”.

   Reply
 5. Mosh, 

  Prva i osnovna premisa je da u biznisu NIKAD nemaš dovoljno informacija, i ako kreneš prikupljati SVE informacije koje možeš pobrojati i koje ti padnu na pamet, teško da ćeš se ikad pomaknuti s mjesta. Kao software developer (to mi je primarna struka) mogu taj pristup staviti u analogiju sa waterfall-om koji je u razvoju softwareskih rješenja i produkata ODAVNO napušten i zamjenjenim drugim, sistemskim i/ili iterativnim metodama.

  Osobno sam pobornik MVP (minimum viable product) pristupa razvoju i tržištu. Napravi NEŠTO, prezentiraj, skupi feedback (usput probaj prodati SEBE i/ili proizvod), vidi što se može dodati u slijedeću interaciju, i kreni ispočetka. Nešto takvo sam opisao na svojoj službenoj stranici:

  http://www.videophill.com/index.php?page=system-component-readiness-comparison

  Reply
 6. Vlatka, 

  Mogu samo reči: Živa istina!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.