Google apps [budi.in]

U ozračju portala budi.in i korištenja naprednih web alata u svakodnevnom poslovanju, Google apps je definitivno jedan od must have ili must try web servisa.

Što je Google apps ?
Google apps je set web aplikacija koje zamijenjuju najčešče korištene aplikacije instalirane na lokalnom računalo. Ovaj servis od Googlea sastoji se od mail servera (gmail), kalendara, docs (editor teksta, proračunske tablice, prezentacije, online forme) i sites (web hosting). Večina čitatelja je u neku ruku upoznata s gmailom, no apps je set alata koji je primarno namijenjen poslovnoj klijenteli. Ono što je najinteresantnije u svemu tome je što svojim korisnicima Google apps omogučuje da sve ove funkcionalnosti imaju na vlastitoj domeni. Ukratko, gmail sučelje no mail je tipa ime@vasa_domena, grupni rad na zajedničkim dokumentima, razmjena dokumenata, zatvoreni i otvoreni web siteovi… Sve što malom i srednjem poduzeču treba u svakodnevnom poslovanju.

Kako se registrirati ?

Da bi postali korisnik Google apps potrebno je uputiti se na www.google.com/apps. Ono što vam Google ovdje želi “uvaliti” jest komercijalna inačica servisa, no postoji i besplatna malo skrivena od klikanja. Osim toga, krenite s besplatnom inačicom, te ako vam se svidi funkcionalnost uvijek kasnije možete nadogradite sustav na komercijalnu.

Stoga, ako ste voljni isprobati apps tj. vidjeti online alternativu MS office-u, krenite od gornjeg URL-a pa:

1. Odaberite “For business IT managers”
2. S desne strane odaberite “Standard” (Other Google Apps editions)
3. Registrirajte se na “Get started”

Kako sam naveo, Apps funkcionira na zasebnoj domeni (što je must have za svakog poslovnjaka) tako da tokom procesa registracije i konfiguracije ili već trebate imati svoju domenu ili je možete kupiti od nekog od registrara na tržištu. No, u isto vrijeme slobodno upišete i svoju aktivnu domenu, jer tako dugo dok ne prtljate s DNS zapisima nište se neće desiti. A naziv domene je ionako bitan za nastavak procesa registracije. Nakon uspješne registracije moći čete pristupiti Apps alatima, dok za punu integraciju s vašom domenom treba odraditi DNS modifikacije. Za taj dio procesa obratite pažnju na upute koje će vam biti sugerirane u kontrolnoj ploči (control panel).

Koliko to sve košta?

Komercijalna verzija je poprilično skupa (50 USD po jednom accountu), no na raspolaganje dobijete 25 GB diskovnog prostora što za mailove, što za hostanje dokumenta i sve vezano uz Apps. Stoga, ako ste tvrtka od 5 zaposlenih i svo poslovanje prebacite na Google Apps, to je brojkica od 200 USD godišnje. Ako radite “ozbiljan” posao onda ovo nije visoka cijena. No, u isto vrijeme možete odabrati standard edition koji BESPLATAN  ali je u isto vrijeme i “okljaštren” u nekim opcijama. Tako u besplatnoj inačici ne možete očekivati support (osim preko nekih kompliciranih formi), u gmail-u će vam se pokazivati razni oglasi, manje diskovnog prostora i možda malo manja razina sigurnosti nego u komercijalnoj, premium, verziji. Za testiranje, besplatna verzija je odlična ali ako se odlučite za prebacivanje i zamjenu aplikacija na svojem računalo s ovima od google-a, definitivno je premium must have.

Prednosti i mane
Prednost ovog alata je što bez obzira na kojem računalu radite, uvijek su vam dostupni alati za rad na dokumentima, mail i sve vezano uz poslovanje. Kako je sve na netu, gdje god imate pristup mreži dostupni su vam dokumenti i alati za rad na njima. Nema potrebe za instalacijom softwarea na lokalno računalo, licence, nadogradnje, podešavanja i sve one drage operacija na računalu 🙂

S druge strane, vrlo je upitana sigurnost dokumenta i sve što držite na ovom servisu. Gubitkom accounta ili krađom pristupnih podataka vrlo lako neželjena osoba dolazi u posjed povjerljivih informacija. Komercijalna opcija omogućuje brži support i brže rješavanje incidenata, no generalna sigurnost i “da je to sve tamo negdje” su i ipak potencijalno problematične situacije. Backup je također u jednu ruku problematičan. Iako instalacijom Gears u browser imate mogućnost da vam dokumenti i mailovi (ne i web siteovi) budu dostupni i u offline modu i dalje je sve to malo neozbiljno i izvan propisane procedure od IT struke.

Umjesto zaključka
Bolje da se bavite poslom koji donosi neku korist (čitaj: lovu), a ne gubiti vrijeme na instalacije, reinstalacije, podešavanja, upgrade, downgrade… Računala su napravljena da vam služe, da budu alat i da s njima možete napraviti nešto korisno. Google je ovim svojim alatom uspio riješiti krajnjeg korisnika da razmišlja o svim tim stvarima, i omogučuje mu da se više fokusira na bit stvari, tj. vlastiti posao. I to je u konačnici najbitnije, koliko god mi šutjeli o tome 🙂

ostavite trag (0 komentara za sada)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.