Twitter – kako ga iskoristiti u poslovne svrhe [budi.in]

Twitter je trenutno hype u social networkingu, a radi se o mikroblog servisu putem kojeg u svijetu šaljete informacije u maksimalnih 140 znakova po poruci. Servis je dobio na popularnosti zbog poznatih zvijezda koje ga redovito koriste, no jednostavnost forme i spomenuto ograničenje od 140 znakova čine ga zanimljivim jer ste prisiljeni informaciju ili misao svesti na njezinu najvažniju srž.

Za one koji žele nešto više znati o twitteru neka se pozicioniraju na http://en.wikipedia.org/wiki/Twitter, a onima koji su toliko ogrezli o Facebook najlakše ćemo formu twittera objasniti kao  pisanje statusa.

Kako krenuti?

1. Usmjerite svoj web preglednik na www.twitter.com
2. Registrirajte se
3. Instalirajte twitter client za lakše slanje poruka i praćenje raznih osoba. Preporuka – twitdeck
4. Dodajte zanimljive osobe u follow-up listu (potražite njihove twitter accounte na njihovim stranicama)
5. Pratite što rade osobe iz vašeg polja interesa
6. Počinite svijetu slati zanimljive informacije

A gdje su tu poslovne prilike?

S obzirom na formu, twitter potiče ljude da informacije koje dijele budu puno humanije i iskrenije. Kako se na ovom servisu nalaze osobe i kompanije većinom poslovno orijentirane i s ciljem dijeljenja informacija ali i traženja istomišljenika, tako je u tom skupu i samo ozračje više poslovno orijentirano. Stoga za početak imate priliku kroz twitter formu  vidjeti što rade zanimljivi ljudi, kompanije i konkurencija. Kako su poruke kratke i sažete ovo je odlična prilika putem koje možete osjetiti kako zapravo ti ljudi funkcioniraju 🙂 Naravno, iz njihovih twittova možete iščitati na čemu rade i to je sasvim dobra prilika iz koje može nastati neka poslovna suradnja. Možda netko treba pomoć oko projekta gdje je zapeo ili možda osoba podijeli iskustvo s izazovom na koji je naišla, pa nema potrebe da i vi sami prolazite te stvari. U jednu ruku, kroz twitter ćete moći “ući u glavu” tih ljudi, jer twitter izaziva iskrenije ponašanje ljudi.

S druge strane, dijeleći svoja razmišljanja kroz twitter vaši postojeći i potencijalni korisnici mogu vas doživjeti u drugačijem svijetlu i stvaraju prisniji odnos prema vama. Jednostavno odajete dojam humanosti, sa svojim manama i kvalitetama. Osim toga, kroz twitter možete pružiti i korisničku podršku te povećati percipiranu vrijednost vas i vaše kompanije. I naravno, twitter može biti dodatni prodajni kanal. Tako preko njega možete raditi razne prodajne akcije (svi koji se jave preko ovog twitta dobivaju 15% popusta na uslugu narednih 3 sata ..) ili u formi teasera možete pridobiti određenu količinu korisnika prije samog launcha nekog produkta. Stoga, shvatite twitter kao još jedan kanal komunikacije, a kako je publika više poslovno orijentirana stoga twiter i ima tu neku veću moć od drugih socijalnih mreža.

Pišemo se na twitteru 🙂

 

ostavite trag (0 komentara za sada)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.